22 Temmuz 2012 Pazar

İkinci ve Üçüncü Günler ; Patlıcanlı Gül Böreği


Güneş bir kucaklıyor bir kucaklıyor ki dünyayı sormayın. Ama sevgiyi de abartmamak lazım değil mi? Bu kadar sıcakla birlikte cereyandı, kılima çarpmasıydı hooop derken tutulmalar, soğuk algınlıkları çıkıverir aman dikkat diye birbirimizi uyarıyoruz evin içinde. Bu işin keyifli kısmı yani en büyük derdimiz bunlar olsun öte yandan.  Bu mübarek günlerde oruç tutmada kolaylık, rızkımızı olmayanlarla paylaşmak nasip etsin Rabbim  sağlık ve afiyetle, şükürlerle... 


İkinci Gün; 

Kıymalı Yaz Türlüsü

Üçüncü Gün; 

Patlıcanlı Gül Böreği 
Ayran
Keçi Peynirli Semizotu Salatası 




Patlıcanlı Gül Böreği 

2-3 çorba kaşığı sıvıyağı/ tereyağı
250 gr kuşbaşı et
2 orta boy soğan
3 adet patlıcan
1 çorba kaşığı biber salçası 
2 büyük domates
3 çimdik kimyon
2 çimdik kuru fesleğen
1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar
6 yufka
1 su bardağı sıvıyağı
1 su bardağı su 
üzeri için yumurta sarısı 
çörekotu /susam

Sıvıyağ tencereye konup kızdırıldıktan sonra parça etler de atılır. Çok kısık ateşte içine mümkünse hiç su konmadan kendi suyuyla pişirilir. Soğanlar mümkün olduğu kadar ufak küp küp doğranır. Etle birlikte çevrilir.  Alacalı soyulup, ortadan ikiye kesilen patlıcanlar 15 dk civarı tuzlu suda bekletilir. Sonrasında yıkanıp sıkılarak uzunlamasına ikiye bölünüp ince küpler halinde doğranır. Tencereye salçayla birlikte konur. Tuzla birlikte fesleğen, kimyon da eklenir. İyice çevrilir. Kabukları soyulmuş domatesler küp küp doğranarak tencereye konur. Piştikten sonra soğuması beklenir. Bir yufka masaya serilir. Üzerine su ve sıvıyağ karışımı sürülür. İkinci yufka üzerine konularak aynı işlem uygulanır. Yufkalar yarım daire kalacak şekilde ortadan ikiye kesilir. Düz kenarlarına 2-3 çorba kaşığı harçtan konularak rulo şeklinde sarılır. Daha sonra rulonun bir ucu sabit tutularak diğer ucu çevresinde döndürülür  ve gül şekli verilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür, çöreotu serpilir. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir. Kolay olması için biraz büyükçe yaptım gül böreklerini isteğe göre küçültülebilir. 

11 yorum:

  1. Hayirli Ramazanlar olsun efendim,börek nefis elinize saglik...

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık.Patlıcanlı böreklere hep zaafım vardır:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bizim evde de çok seviliyor , ama sıcak olması da isteniyor : )

      Sil
  3. erinesağlı.
    Yapmaylıyılla odu.
    Bozcaada da yediklerimiz aklıma geldi.
    Hım...
    Eline sağlık

    Gezmesi glmiş anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yap yap yap yap : )

      Sil
    2. ya bu arada gezmen mi geldi hiç durmuyorsun ki yerinde : )

      Sil
  4. tariflerini deniyorum bakalım sımdı atımm fırına nasıl olcak :)

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...